GENERAL MANAGER OF NAVTECH, MR. DIMITAR ILIEV FOR ЕCONOMY.BG

Димитър Илиев, General Manager, Navtech, разказва как се променя компанията за 12-те години от своето основаване


Navtech Group е основана в България преди 12 години. Компанията предоставя високо професионални услуги за внедряване, развитие и поддръжка на ERP, CRM и BI решения. Екипът е изграден от експерти в индустрията с доказан опит и успешни проекти. Целта на Navtech Group е да предостави цялостни решения за своите клиенти вместо внедряване на самостоятелни бизнес приложения. В проектите се интегрират бизнес приложения (ERP, CRM), портали за клиенти и партньори, платформи за електронна търговия, приложения на трети страни, аналитични приложения. Компанията е признат партньор на Microsoft и LS Retail. Димитър Илиев, General Manager, Navtech, разказва как компанята се променя за 12-те години от основаването си, кои са най-големите предизвикателства и какво предстои.
 

Скоро Navtech чества своя 12-и рожден ден, как се промени компанията за тези 12 години?

- Създадена през 2010 г., Navtech Group успя да израсне от двама души до 38 с офиси в България, Румъния и Швейцария. Как се разви компанията от основаването ѝ през 2010 г. в България до момента? Две години след създаването на компанията, спечелвайки едни от най големите ЕРП инсталации на Балканите, успяхме да изградим офис в Румъния. Две години по-късно създадохме офис в Швейцария, което ни даде възможността да правим проекти не само в Европа, но и в целия свят.


Каква е ценностната система на Navtech?

- Слоганът е Success or nothing и това винаги сме го вярвали, но както казаха, никога не сме си позволили да имаме неуспешен проект. Въпреки големите предизвикателства и големите проекти още в началото, когато взехме най-големия проект на Балканите, ние бяхме трима души. Тогава от Microsoft ми се обадиха и ме попитаха: „Как е възможно за компания от трима души да заеме толкова голяма инсталация?“. Съответно аз отговорих, че един ERP софтуер, настроен и направен по перфектния начин и анализиран по перфектен начин, няма нужда от continuous support, което ни дава възможността да имаме над 3 хиляди активни юзъри. А ако софтуерите и качеството на продуктите, които продавахме, не беше на ниво, нямаше как да се развием в бутиковата компания с висок професионализъм и качество на услугите, което изгражда съответно доверието в нашите клиенти.


Последните 3 години бяха доста предизвикателни за много бизнеси. Как се справихте Вие?

- Експертизата на компанията е в два основни аспекта: ритейл и производствени услуги, като ритейл клиентите бяха изключително потърпевши, тъй като шопинг центровете, моловете бяха затворени, магазините над 300 квадрата също бяха затворени със закон, което лимитира голяма част от ангажиментите на компанията. Тъй като експертизата на нашите служители е доста широкоспектърна, с опита от всички предишни проекти ние активирахме огромна част на нашите усилия към развитието на e-commerce системите, помагайки на нашите ритейл клиенти да активират онлайн каналите си като един unified experience.

Заради това, че техните лоялни клиенти не можеха физически да присъстват в техните магазини, при нас се получи доста сериозен ангажимент да помогнем за тяхното оцеляване. От друга страна, производствата и производствените компании бяха в другата крайност. Имаше хиперпроизводство, особено на хранително-вкусовата промишленост (ХВП), тъй като хората се опитваха да се запасят, да се съхранят в къщите си. Съответно този вид бизнеси бяха в другия край на спектъра и това ни позволи да преминем през тези пандемични времена. Дори повече от това – да активираме нашето развитие и да станем доста по-разпознати на пазара.


Кое беше най-голямото предизвикателство за компанията в този период?

- В световен мащаб пандемията промени живота на много хора, тъй като се наложи да се слеят офисният и личният живот в едно. Дистанционният начин на работа не е бил чужд за нас никога като една високотехнологична компания, но приемайки офиса и работното място в своя дом, хората изпитаха нещо, което досега не са имали в такава степен. От гледна точка на пърформанс бих казал, че показателите бяха драстично увеличени, тъй като, когато работиш вкъщи, нямаш работно време, лаптопът винаги е при теб. И това даде възможност да се покриват клиенти дори в часове, в които по принцип хората не стоят в офиса. А от друга страна, беше изключително голям рискът, за да се съхранят ценностите на един екип, една компания, която е изградена от много големи професионалисти, и екипността е основната ценност на нашето развитие.

Едно от най-големите предизвикателства беше да успеем да върнем хората в офиса, тъй като развитие на нови хора няма как да се случи ремоут. Няма как да развиваме тези кадри, които са бъдещето на всеки един бизнес. Винаги планираме развитие на нашите кадри, но тъй като пазарът е доста лимитиран, това е едно сериозно предизвикателство. Големите компании и лидери стъпиха в България, което още повече усложнява варианта на българските компании да се сдобият с кадри. Все пак екипността е ценностен модел на Navtech. Ние държим на екипа и това е всъщност, което ни позволи да успеем да съхраним нашите ценности до момента.


Как намирате нови хора за екипа?

- Бих казал, че е изключително трудно. Онлайн обяви, рекрутъри и всякакви такива канали нямат ефект. По-скоро препоръките и разпознаването на компанията в бранша ни дава възможност да се сдобием с нови кадри. От друга страна, винаги гледаме да развиваме джуниър кадри. Всеки един човек, който желае да постигне нещо в своята кариера е винаги welcome при нас, което беше също сред големите трудности на ремоут уъркинг спейса, тъй като персоналната отговорност към един нов кадър е изключително голяма. Трябва да има ментор, да се научи как да работи в екип. Да види ценностната система на един екип, което ремоут няма как да се случи. Постигайки тези ключови моменти, изграждайки в един нов кадър основни ценности като отговорност, екипност, проактивност, следващото е knowledge. Knowledge е нещо, което се постига във всеки един софтуер за 2 – 4 години. Три са основните показатели, които аз оценявам в развитието на всеки кадър: knowledge, което е ясно, другото е отговорност към компанията. Винаги давам пример – стартирайки един ритейл проект, се работи денонощно, тъй като ние нямаме право да затворим даден огромен магазин, защото той трябва да стартира в 8 сутринта.

В Швейцария са ни питали как успяваме. На смени – едните отиват да спят, другите се връщат, тъй като през цялата нощ сървърът трябва да обработи данните. Това е една отговорност, която хората приемат и излизат от своята комфортна зона, но пък мислят за компанията и заедно с тези усилия естествено биват оценени и толерирани от нас. И другото е мотивацията на хората.

Те трябва да са изключително мотивирани, за да можем да постигаме успехи. Иначе няма как да се случи експертизата. Ние сме тясно свързани ИТ бизнес специалисти, няма обучени кадри на пазара, които да могат лесно да се рикрутнат. България е доста малка държава. Със сигурност това е предизвикателство и за всички останали браншове. Но качеството на услугите и на дивелъпмънта в България е на много по-различно ниво, което е ключов момент и заради това биваме разпознати не само в Европа, ами в цял свят.


Какви са стратегическите Ви планове за бъдещето?

- Като златни партньори на Microsoft и LS RETAIL, които са едни от лидерите за ритейл софтуер на пазара, ние бяхме разпознати и приети за консултанти да изградим бъдещето на един интересен продукт. Хотелиерската система, която покрива част от 365 пакета на Microsoft, който покрива 100% от целия бизнес на дадения клиент, което включва финанси, склад, ресторантьорска част, спа центрове, резервация, мениджър и хотел PMS. Това е изключително нов продукт за Microsoft и стратегията за развитие е глобална, тъй като основните конкуренти в тази сфера са Oracle. Би било изключително интересно, включително за нашите колеги, да развиваме такъв тип софтуер, който би позволил на всеки един наш кадър да обиколи целия свят.


Планирате ли създаване на нови офиси у нас?

- Освен централния офис в София разполагаме с още един колцентър, тъй като отговаряме за онлайн колцентър съпорта на големи клиенти като ИКЕА. Планираме да наемем повече хора, тъй като, влизайки в хотелиерския бранш, ключовият момент в продажбата и поддръжката на един софтуер е да има continuous support. Хотелите работят денонощно. Съответно за нас е важно да обезпечим нашите клиенти с цел да бъде наложен въпросният софтуер на пазара. Както при всеки нов софтуер, всеки един риск от неуспешен проект би повлиял много повече, отколкото редицата спечелени клиенти. В Navtech никога до момента, не сме си позволили да имаме и един неуспешен проект. Това винаги е било ключово за нашето развитие и успех.


Каква е времевата рамка на проекта за хотелиерския софтуер?

- Първият проект е в Исландия – Blue Lagoon. Той е създаден по времето на пандемията. В момента Blue Lagoon е с два хотела 4- и 5-звезден, плюс дневни посетители, които са над 3000 души. Всичко се контролира с гривни. Начин на плащане – с гривни, тъй като се намират хората във водата, селфчекаут и всякакъв вид иновации. Вторият проект в света е наш клиент – Феста хотели. В момента имплементираме софтуера при тях. Първият хотел ще бъде стартиран в началото на декември, следват още седем хотела в България. И както казах, участвайки в развойния отдел, ние работим изключително свързано с отделите на LS RETAIL и Microsoft, помагайки за развитието на този продукт. Смятам, че от стандартно ERP влизаме в един друг сектор, който е доста интересен.


Какво ще си пожелаете за 12-ия рожден ден на компанията?

- На първо място, ще пожелая здраве за всички, тъй като бяха много динамични времена и ще си пожелая да не се променяме, да продължаваме да следваме нашите ценности.

other products